Ankara Çınlama

Ankara çınlama ve diğer duyma sorunlarına dair çeşitli tanı ve tedavi seçeneklerinin bulunduğu, büyük bir şehirdir. Kulak çınlaması, kulakta veya kafada, dış bir kaynaktan gelmeyen sürekli veya aralıklı seslerin duyulması durumudur. Bu sesler çınlama, vızıltı, uğultu gibi çeşitlenebilir.

Ankara çınlama tedavisi için Kulak Burun Boğaz hekimlerine müracaat edilmelidir. Bu alandaki çalışmalarda uzmanlaşmış kişiler KBB hekimleridir. Kulak çınlaması bazen geçici ve kısa süreli olabilir ancak belirli bir zaman geçmesine karşın geçmeyen çınlamaların mutlaka nedeninin tespiti ve mümkünse tedavi edilmesi gereklidir.

ankara çınlama 02

Kulak çınlamasına neden olabilecek çok fazla neden söz konusudur. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • İç kulağın hassas tüy hücrelerinin hasar görmesi, en sık rastlanan çınlama nedenidir. Bu hücrelerin hasar görmesi çınlama hissine neden olur.
  • Yaşın ilerlemesi ile birlikte doğal olarak işitme yeteneği azalabilir. Bu, genellikle 60 yaşın üzerindeki kişilerde çınlama şeklinde kendini gösterebilir.
  • Yüksek ses seviyelerine uzun süre maruz kalmak (örneğin, konserlerde veya gürültülü iş yerlerinde) iç kulaktaki tüy hücrelerine zarar verip çınlamaya neden olabilir.
  • Kulak kanalında biriken aşırı kulak kiri, işitme kaybına ve çınlamaya neden olabilir.
  • Kulak enfeksiyonları veya sinüs problemleri, geçici çınlama hissine neden olabilir.
  • İç kulakla ilgili bir rahatsızlık olan Meniere hastalığı baş dönmesi ve çınlama ile karakterizedir.

Ankara Çınlama Tedavisi

Kulak sağlığı, genel sağlığın önemli bir parçasıdır. Bu nedenle sıkça karşılaşılan işitme sorunları veya kulak çınlamasına ne yapılması gerektiği gibi sorular pek çok kişinin merak ettiklerindendir. Kulak ağrısı ve baş dönmesi gibi semptomlar, ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Bu sorunların çözümü bazen oldukça basit olabilir, bazı durumlarda sorun kendiliğinden geçebilir. Bazen de ozon tedavisi gibi kompleks işlemler bu sorunları ortadan kaldırmada kullanılır.

Kulak çınlaması neden olur ve bu durumun çınlaması tedavisi nasıl yapılır? Kulakta çınlama için uygulanacak tedaviler sorunun nedenine bağlı şekilde değişiklik gösterecektir. Vertigo, dengenin kaybına neden olur ve bazen kulak çınlamasıyla birlikte görülebilir. Çoğunlukla, bu tür rahatsızlıkların altında yatan nedenler arasında kulak zarı hasarı ya da kulak uğultusu nedeni olacak seslere uzun süre maruz kalmak bulunabilir.

Kulak çınlaması ne şekilde tedavi edilebilir, sorusunun pek çok yanıtı mevcuttur. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • İlaç tedavisi: Bazı durumlarda, antidepresan gibi ilaçlar çınlama semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Steroid enjeksiyonlar: İç kulakta iltihaplanma varsa, kortikosteroid enjeksiyonları etkili olabilir.
  • Maskeleme aygıtları: Bu aygıtlar, kulak çınlamasının sesini bastıracak şekilde ayarlanabilen düşük seviyeli beyaz gürültü üretir.
  • Tinnitus retraining therapy (TRT): Bu terapi, tinnitus sesine karşı farkındalığı azaltmayı ve beynin tinnitusu “normal” bir arka plan sesi olarak kabul etmesini sağlamayı amaçlar.
  • Rahatlama teknikleri: Meditasyon, yoga ve derin nefes alma egzersizleri gibi rahatlama teknikleri, çınlamanın yarattığı stresi azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Akupunktur: Bazı insanlar akupunkturun tinnitus semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğunu belirtir, ancak bu konuda bilimsel kanıtlar sınırlıdır.
  • Altta yatan sağlık sorunlarının tedavisi: Tinnitus, bazen yüksek tansiyon, kireçlenme veya bir kulak enfeksiyonu gibi altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.
  • Ses kirliliğinden kaçınma: Yüksek sesler, tinnitus semptomlarını tetikleyebilir veya kötüleştirebilir, bu nedenle gürültülü ortamlardan kaçınmak faydalı olabilir.

Prof. Dr. Selmin Karataylı Özgürsoy, bu alandaki pek çok hastalık ve sorunun çözümüne dair uygulamalar yapmaktadır. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu Yazıyı Paylaş