Tükürük Bezi Hastalıkları

Tükürük bezi hastalıkları sialolithiasis, tükürük bezi enfeksiyonları, çeşitli viral enfeksiyonlar ve tükürük bezi kanserleri gibi rahatsızlıklardan meydana gelmektedir. Kendinizde veya çocuğunuzda bir tükürük bezi problem olduğundan şüpheleniyorsanız KBB uzmanı bir hekimden randevu almanız tavsiye edilmektedir.

Tükürük bezi hastalıkları hangi bölüm? Kulak Burun Boğaz hastalıkları bölümünden randevu alarak tanı ve tedavi uygulamalarından yararlanabilirsiniz. Ayrıca ağız içinde meydana gelen ve mukoza tabakasını etkileyen bazı hastalıklar da KBB’nin ilgi alanına girmektedir. Lenf bezleri bazen ağız içinde meydana gelen enfeksiyonlarda şişebilmektedir. Bu bezler genellikle boyun çevresinde ve çene altında konumlanmaktadır.

Tükürük Bezi Hastalıkları

Tükürük Bezi Hastalıkları Belirtileri

Tükürük bezleri, ağzınızı nemli tutan ve yemek yemeyi, yutmayı ve sindirmeyi kolaylaştıran tükürük üreten küçük organlardır. Tükürük bezleri, çeşitli sorunları ve hastalıkları da içeren çeşitli durumlarla etkilenebilir.

Tükürük bezi hastalıklarının belirtileri, altta yatan duruma ve hangi bezlerin etkilendiğine bağlı olarak değişebilir. Ancak, genel belirtiler genellikle ağız kuruluğu, yüzde veya boyunda şişlik, ağrı, kötü tat, yutma zorluğu ve bazen ateş ve genel halsizlik içerir.

  • Ağız Kuruluğu: Tükürük bezlerinin işlevi bozulduğunda, ağız kuruluğu genellikle ilk belirtilerden biridir. Bu, yemek yemeyi ve yutmayı zorlaştırabilir.
  • Yüzde veya Boyunda Şişlik: Tükürük bezlerinde bir taş veya enfeksiyon olduğunda, bezler şişebilir ve yüzde veya boyunda belirgin bir şişliğe neden olabilir.
  • Ağrı: Tükürük bezlerindeki taşlar veya enfeksiyonlar genellikle ağrıya neden olur. Ağrı genellikle yemek yedikten sonra kötüleşir.
  • Kötü Tat: Bazı tükürük bezi hastalıkları, ağızda kötü bir tat bırakabilir.
Tükürük Bezi Hastalıkları

Tükürük Bezleri için Hangi Doktora Gitmek Gerekir?

Tükürük bezi problemleriniz olduğunu düşünüyorsanız, bir Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına başvurmanız genellikle en iyi seçenektir. KBB uzmanları, tükürük bezlerinin anatomisi ve işleyişi konusunda özel eğitime sahip olan doktorlardır ve bu bezlerle ilgili hastalıkların teşhis ve tedavisinde deneyimlidirler.

Tükürük bezi şişmesine ne iyi gelir? Tükürük bezi hastalıklarının teşhisi genellikle fiziksel muayene, görüntüleme testleri (örneğin, ultrason veya MR) ve bazen biyopsi gibi testlere dayanır. Tedavi, altta yatan duruma bağlı olarak, antibiyotikler, ağrı kesiciler, tükürük taşlarını kırmak için şok dalgası tedavisi veya bazen cerrahi müdahaleyi içerebilir.

Tükürük bezleri şişerse ne olur? Tükürük bezine yönelik hastalıklar, genellikle yönetilebilir ve tedavi edilebilirdir. Ancak, bu tür bir durumdan şüpheleniyorsanız, bir KBB uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Her zaman olduğu gibi, herhangi bir sağlık sorununuz olduğunda doktorunuzla konuşmak en iyi seçenektir.

Randevu Formu

İnternet sitemdeki iletişim bilgilerine ek olarak bana, aşağıdaki formu doldurarak da ulaşabilirsiniz. Herhangi bir konudaki mesajınızı ya da talebinizi çekinmeden iletebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim

Tedavi Form