Reflü ve Farenjit

Reflü ve farenjit (boğaz iltihabı) arasında direkt bir ilişki bulunmaktadır. Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasına neden olan bir durumdur. Bu reflü, boğazın arka kısmına asidik mide içeriğinin geri kaçmasına sebep olarak faranjiti tetikleyebilir

Reflü ve farenjit kronik biçimde birlikte görülmeye meyilli hastalıklardır. Bu sorunlar doğru şekilde teşhis ve tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Ayrıca, faranjit ve reflü birbirlerini tetikleyen bir döngü yaratabilir. Yani, reflü faranjite yol açabilir ve faranjit de reflü semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle, bu durumların her ikisi de genellikle birlikte tedavi edilir.

Reflü ve Faranjit

Reflü ve Farenjit Belirtileri Nelerdir?

Reflü hastalığı, yiyeceklerin ve mide asidinin yemek borusuna geri çıkması, boğaza dek gelmesidir. Bu nedenle boğazda tahriş oluşabilmekte ve bu da farenjit olarak bilinen hastalığa yol açabilmektedir. Dolayısıyla boğazında problem olan kişilerin reflü riski bakımından da muayene edilmesi önem taşır. Boğaz reflüsü olarak da bilinen hastalık kulakta ve solunum yolu organlarında ciddi hastalıklara yol açabilmektedir.

Kronik öksürük, ses kısıklığı ve boğaz ağrısı laringofarengeal reflü (LPR) olarak adlandırılan, mide asidinin yemek borusunun ötesine, boğaza kadar geri kaçtığı durumlarda görülür. Farenjit de aynı belirtilerle ortaya çıkmaktadır, üstelik bu iki hastalık “reflü farenjit döngüsü” adı verilen, kronikleşen bir soruna neden olabilmektedir.

Şu belirtiler reflü ve farenjit göstergesi olabilir. Görüldüğü takdirde varsa kişinin zaman kaybetmeden bir KBB uzmanına başvurması gerekir;

  • Boğaz ağrısı,
  • Göğüs ağrısı,
  • Öksürük,
  • Ses kısıklığı,
  • Ağızda acı tat,
  • Yutma güçlüğü.
Reflü ve Faranjit

Farenjit ve Reflünün Tedavisi

Bu hastalıklar birbirini tetikleyerek ilerleme eğilimindedir. Kişinin bununla ilgili herhangi bir şüphe durumunda hızlıca muayene olması, tedavi sürecine başlaması gereklidir. İlerleyen reflü farenjit diğer organlara da zarar verebilir.

Farenjit ile reflü tedavisi genellikle yaşam tarzı değişiklikleri, diyet düzenlemeleri ve ilaç tedavisini içerir. Reflünün önlenmesine yönelik tedaviler farenjit için de iyileştirici olabilmektedir. Bazı genel tedavi seçenekleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Yaşam tarzı değişiklikleri: Sigara içmeyi bırakmak, alkol tüketimini azaltmak ve düzenli egzersiz yapmak reflü semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, yemeklerden sonra hemen yatmamak ve yatağın başını yükseltmek gece reflü semptomlarını azaltabilir.
  • Diyet değişiklikleri: Asidik, baharatlı ve yağlı yiyeceklerin tüketimini azaltmak ve daha fazla taze meyve ve sebze yemek genellikle reflü semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.
  • İlaç tedavisi: Reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlar, mide asidi üretimini azaltabilir veya mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını önleyebilir. Farenjit tedavisi için, antibiyotiklerin de kullanımı gerekebilir.
  • Cerrahi Seçenekler: Ciddi durumlarda, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını önlemek için cerrahi bir prosedür gerekebilir.

Prof. Dr. Selmin Karataylı Özgürsoy reflü, farenjit gibi pek çok kulak burun boğaz hastalığının tanı ve tedavisinde uzman bir hekimdir. Bu ve benzeri tüm rahatsızlıklarınız için bize başvurabilirsiniz.

Randevu Formu

İnternet sitemdeki iletişim bilgilerine ek olarak bana, aşağıdaki formu doldurarak da ulaşabilirsiniz. Herhangi bir konudaki mesajınızı ya da talebinizi çekinmeden iletebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim

Tedavi Form