Vertigo (Baş dönmesi)

Vertigo (baş dönmesi), genellikle baş dönmesine ek olarak denge kaybı veya etrafın dönüyor gibi hissedilmesi durumudur. Bu semptomlar genellikle iç kulak veya beyinle ilgili bir sorundan kaynaklanır. Bu sorunlara bulantı ve kusma eşlik edebilir.

Vertigo (baş dönmesi) en sık merkezi sinir sistemi ve iç kulak hastalıkları nedeniyle ortaya çıkar. Yaşlılık, depresyon, yanlış bir fiziksel hareket de bu problemin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Vertigo genellikle altta yatan bir hastalığın belirtisi olarak kabul edilir. Bu hastalığın tedavisi ile de ortadan kalkabilir.

Vertigo

Vertigo (Baş Dönmesi) Nedir, Neden Olur?

Vertigo, baş dönmesi olarak da bilinen, denge kaybı hissi veya çevrenin dönüyor gibi algılanmasını içeren karmaşık bir durumdur. Vertigo belirtileri genellikle iç kulak veya beyinle ilişkili bir problemi işaret eder. Bu belirtiler genellikle ani başlar ve hareketle kötüleşir. Diğer belirtiler bulanık görme, tinnitus (kulak çınlaması), işitme kaybı, terleme, bulantı ve kusmayı da içerebilir.

Vertigo nedeni olan pek çok durum söz konusudur. Bunlardan en yaygınları arasında Benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV), Meniere hastalığı, vestibüler nörit, labirentit, migren ve inme vardır.

  • BPPV, iç kulakta kristallerin yer değiştirdiği ve normal dengenin bozulduğu bir durumdur. Toplumda yaygın bir vertigo nedenidir.
  • Meniere hastalığı, iç kulakta aşırı sıvı birikmesi nedeniyle meydana gelir ve genellikle ani ve ciddi vertigo atakları, işitme kaybı ve kulak çınlaması ile karakterizedir.
  • Vestibüler nörit veya labirentit, iç kulakta bir iltihaplanma veya enfeksiyon sonucunda meydana gelir ve genellikle ciddi vertigo, işitme kaybı ve kulak ağrısı ile karakterizedir.
  • İnme, vertigo ile belirti verebilir. Vertigoya baş ağrısı, konuşma güçlüğü, çift görme ve yüz felci eşlik ediyorsa bu ihtimal düşünülmelidir.
  • Migren kaynaklı baş ağrıları bazen vertigo semptomlarına neden olabilir.
Vertigo

Vertigo Nasıl Geçer?

Vertigo genellikle tek başına görülmez, başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Bu nedenle “vertigo ciddi bir hastalık mıdır?” sorusunun yanıtı ancak sorunun temel nedenine bağlı olarak verilebilir.

BPPV için genellikle pozisyonel manevralar, Meniere hastalığı için genellikle diyet değişiklikleri ve diüretikler, vestibüler nörit veya labirentit için genellikle kortikosteroidler ve antiviral ilaçlar kullanılır. Migren için migren ilaçları ve yaşam tarzı değişiklikleri genellikle önerilir. İnme veya TIA belirtisi olarak ortaya çıkan vertigo acil tıbbi bir durumdur ve hemen tedavi gerektirir.

Sonuç olarak, vertigo karmaşık bir durumdur ve altta yatan birçok farklı nedeni olabilir. “Vertigoyu tetikleyen şey nedir” sorusunun yanıtı eşliğinde tedavi seçenekleri incelenip belirlenmelidir. Bu hastalığa dair şikayetler söz konusu olduğunda bir KBB uzmanına başvurmak gerekir.

Prof. Dr. Selmin Karataylı Özgürsoy, alanının deneyimli ve uzman bir Kulak Burun Boğaz doktoru olarak hizmet vermektedir. Bu alandaki tüm şikayetlerinizde bize başvurabilirsiniz. Detaylı bilgi ve randevu için bize ulaşabilirsiniz.

Randevu Formu

İnternet sitemdeki iletişim bilgilerine ek olarak bana, aşağıdaki formu doldurarak da ulaşabilirsiniz. Herhangi bir konudaki mesajınızı ya da talebinizi çekinmeden iletebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim

Tedavi Form