İşitme Kaybı ve Çınlama

İşitme kaybı ve çınlama, kulakla ilgili en sık karşılaşılan sorunlardandır. Bu sorunlar bir arada görülebildiği gibi yalnızca çınlama ya da işitme kaybı ortaya çıkması da mümkündür. Travmaya bağlı olarak, enfeksiyon ya da başka hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilirler.

İşitme kaybı ve çınlama, yaşa bağlı yahut genetik nedenlerle ortaya çıkabilir. İlaçlar, işitme cihazları, koklear implant uygulamaları ile ortadan kaldırılabilirler. Bazı kişilerde bu sorunların tam olarak iyileştirilmesi mümkün olmaz. Bazı durumlarda ise geçici işitme kaybı ve geçici çınlama (tinnitus) şeklinde görülebilir ve zamanla ortadan kalkabilirler.

İşitme Kaybı Ve Çınlama

İşitme Kaybı ve Çınlama Neden Olur?

İşitme kaybı ve kulak çınlamasının birçok farklı nedeni olabilir. Bu durumlar genellikle altta yatan bir sağlık durumunun belirtisi olarak ortaya çıkar. Bu sorunlar bazen aynı anda, bazen de yalnızca çınlama ya da işitme kaybı şeklinde görülebilir.

Kulak tıkanması ya da kazalar işitme kaybı nedeni olabilir. Çınlama ise işitme kaybıyla benzer nedenlere bağlı şekilde ortaya çıkabilir. Tek başına işitme kaybı da kulak çınlaması nedenleri arasındadır. Bunların yanı sıra işitme kaybına ve çınlamaya yol açan bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Gürültüye maruz kalma: Uzun süreli veya tekrarlayan yüksek ses seviyesine maruz kalma, işitme kaybına, çınlamaya neden olabilir.
  • Enfeksiyonlar, tümörler veya iç kulak kemiklerinin anormal büyümesi: Bu durumlar genellikle ani işitme kaybına, çınlamalara neden olabilir ve tıbbi müdahale gerektirir.
  • Bazı ilaçlar: Aminoglikozid antibiyotikler, aspirin, diüretikler ve belirli kemoterapi ilaçları gibi ototoksik ilaçlar, işitme kaybı ve çınlamanın nedenleri arasındadır.

Her iki durumda da sürekli semptomlar yaşanıyorsa bu alanda uzmanlığı bulunan bir Kulak Burun Boğaz hekimi ile görüşülmesi önemlidir. Bu sayede hem tanı konulması hem de uygun tedavi planını belirlenmesi mümkün olacaktır.

İşitme Kaybı Ve Çınlama

Kulak Çınlaması ve İşitme Kaybının Tedavisi

Çınlama ve işitme kaybının tedavisinde kullanılan pek çok yöntem söz konusudur. İşitme kaybı ile bir arada görülen çınlama genellikle işitme kaybı tedavisi ile ortadan kalkar. Bununla birlikte kalıcı işitme kaybının tedavisinde en sık kullanılan yöntemler şu şekildedir;

  • İşitme cihazı kullanımı,
  • Cerrahi müdahaleler,
  • Koklear implant işlemi.

Çınlama tedavisinde altta yatan sorunun çözülmesi, ses terapisi, bazı medikal uygulamalar yarar sağlamaktadır. “İşitme cihazı kulakta çınlamayı keser mi?” sorusunun yanıtı ise, eğer çınlama işitme probleminden kaynaklıysa “evet” şeklinde yanıt verilebilir.

Sorunlara kulak ağrısı eşlik ediyorsa enfeksiyonlardan şüphelenilebilir. Kulak kiri gibi fiziksel faktörlerin de çınlama ve işitme kaybına yol açma ihtimali söz konusudur. Bu sorunların çözümü için bu alanda çalışma yürüten bir hekime başvurmak gereklidir. Böylece sorunun kaynağı belirlenebilir ve doğru tedavi uygulanabilir.

KBB Uzmanı Prof. Dr. Selmin Karataylı Özgürsoy, kulak çınlaması ve işitme kaybı tanı ve tedavisi için başvurabilirsiniz.

Randevu Formu

İnternet sitemdeki iletişim bilgilerine ek olarak bana, aşağıdaki formu doldurarak da ulaşabilirsiniz. Herhangi bir konudaki mesajınızı ya da talebinizi çekinmeden iletebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim

Tedavi Form