Nörolojik Vertigo Nedir?

“Nörolojik vertigo nedir” sorusu bu teşhisi almış kişilerin yanıtını merak ettiği sorulardandır. Pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkan vertigonun, genellikle altta yatan başka bir sorundan kaynaklandığı bilinmektedir. Beyincik, beyin sapı gibi organlardaki sorunlardan kaynaklanan vertigo bu isimle bilinir.

Nörolojik vertigo nedir? Merkezi ve periferik olarak ikiye ayrılan nörolojik vertigo, bir tür baş dönmesi biçimidir. Farklı belirtilerle beraber görülmesi mümkündür. Bununla birlikte problemin “nörolojik” olarak anılmasının nedeni, altta yatan bu temeldeki bir hastalıktan kaynaklanmasıdır. Merkezi sinir sistemi ya da vestibüler sinirdeki sorunlar nörolojik vertigoya yol açabilmektedir.

Nörolojik Vertigo Nedir, Neden Olur?

Vertigo genellikle dönme hissi ile tanımlanan bir sorundur. Denge bozulması, kusma ve diğer pek çok belirtiyle beraber ortaya çıkabilmektedir. Nöroloji vertigo nedir? Bu sorunun nörolojik kaynaklı nedenlerle ortaya çıkması durumuna “nörolojik vertigo” adı verilmiştir. Ancak bu tür vertigo da pek çok nedene bağlı olabilmektedir, farklı çeşitleri söz konusudur.

Vertigo nörolojik bir hastalık mı?” Vertigonun farklı pek çok nedeni vardır, bunlardan bir kısmı nörolojik olmayan nedenlerdir. Bununla birlikte hastalığın nörolojik kaynaklı olabildiği pek çok durum da söz konusudur.

Merkezi vertigo, inme, MS, beyin tümörleri gibi sorunlar sonucu ortaya çıkan nörolojik vertigo çeşididir. Merkezi sinir sisteminde ortaya çıkan problemler, bu sorunlara yol açmaktadır. Periferik vertigo ise iç kulakta ve kulağın denge sağlama işlevindeki bölümü olan vestibüler sinirde görülen türdür. Meniere hastalığı ya da iç kulak iltihabı gibi sorunlar, vertigoya neden olabilir.

Vertigo tedavisi genellikle semptomları yönetmeye ve altta yatan sebebi tedavi etmeye yöneliktir. Bu, fizik tedavi, ilaçlar ve bazı durumlarda cerrahi prosedürler içerebilir.

Nörolojik Vertigo Nedir?

Nörolojik Vertigo Nedenleri

Vertigo nedenleri oldukça geniş bir aralıktadır, bu soruna yol açabilen pek çok hastalık söz konusudur. Ayrıca düşme, darbe alma gibi travmalar sonrasında ve stres kaynaklı olarak da vertigo ortaya çıkması mümkündür. Nörolojik vertigo ise kulak içi sinirleri ya da beyindeki sorunlar kaynaklı oluşan bir vertigo türüdür.

Nörolojik vertigo hangi hastalığın belirtisidir?

Meniere Hastalığı: Bu durum, iç kulakta bir sıvı birikmesinden kaynaklanır ve vertigo, işitme kaybı ve çınlama ile sonuçlanabilir.

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV): Bu durum genellikle ani baş hareketleri sonucunda ortaya çıkar ve şiddetli vertigo atağı yaşanmasına neden olabilir.

Multipl Skleroz: MS, sinir hücrelerinin koruyucu kılıflarının zarar gördüğü bir hastalıktır. Beyindeki veya omurilikteki hasar vertigo ve benzeri sorunlara neden olabilir.

Migren: Migrenler genellikle şiddetli baş ağrısı ile bilinse de bazı insanlar migren atağı sırasında vertigo da yaşarlar.

Transient iskemik atak (TIA): Bu durum beyne kan akışının bloke olmasından kaynaklanır. Sonucunda bölgedeki sinir hücreleri oksijensiz kalır ve vertigo ortaya çıkabilir.

Nörolojik Vertigo Belirtileri

Vertigo belirtilerinin başında, etrafın ve kişinin hareket ettiğini hissetmesiyle karakterize bir baş dönmesi vardır. Bu belirti hemen tüm vertigo çeşitleri için geçerlidir. Ayrıca baş dönmesine bağlı bulantı ve kusma, denge bozukluğu da vertigonun en sık belirtilerindendir. Özellikle nörolojik vertigoyu düşündürmesi gereken, baş dönmesi, denge kaybı ve bulantıya eşlik edecek bazı semptomlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Kol ve bacaklarda halsizlik,
  • Uykuya eğilimli olma hâli,
  • Koordinasyon bozukluğu,
  • Çift görme ve bulanık görme,
  • Anormal göz hareketleri,
  • Bilinçte bulanıklık hafıza kaybı,
  • Uzun süren vertigo atağı.

Nöroloji vertigoya bakar mı? Vertigosu bulunan kişiler öncelikle bir kulak burun boğaz hekimine başvurmalıdır. Sorunun nörolojik olma ihtimali tespit edilirse, gerekli tetkikler için hasta nöroloji kliniğine yönlendirilecektir. Vertigo MR ile anlaşılır mı? Bazı durumlarda MR doktorlar beyindeki veya iç kulaktaki anormallikleri, hastalıkları veya hasarı tespit etmelerine yardımcı olabilir.

Prof. Dr. Selmin Karataylı Özgürsoy, alanında uzman ve deneyimli bir KBB hekimi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. KBB alanındaki tüm hastalık veya problemlerin tanı, tedavi ve takibi için bize ulaşabilirsiniz.

Nörolojik Vertigo Nedir?

Bu Yazıyı Paylaş