Ses kısıklığı neden olur? Enfeksiyonlara veya uzun süre yüksek sesle konuşmaya bağlı meydana gelen tahriş ya da çeşitli kanser türleri sesin kısılmasına yol açabilir. Ses kutusu olarak da bilinen gırtlak, ses tellerini içeren bir konuşma yapısıdır.
Ses kısıklığı neden olur, nasıl geçer? Kısıklık, ses tellerinin zorlanması veya tahriş olması sonucu meydana gelebilir. Bu durum konuşmada zorlanma, sesin boğuk bir şekilde çıkması gibi belirtilerle kendini gösterir. Ses kısıklığı, eğer larenjit veya farenjit gibi bir enfeksiyona bağlı olarak meydana gelmişse çeşitli antibiyotikler tedavide yararlı olabilir. Bağırmaya veya yüksek sesle konuşmaya bağlı olarak meydana gelen kısıklıklara ise dinlenmek iyi gelmektedir. Bu durum genellikle kendiliğinden düzelmektedir.
Ani Ses Kısıklığı Neden Olur?
Ses neden kısılır? Sesin aniden kısılması; yüksek sesle konuşmanın veya gelişen bir enfeksiyonun ani belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Örneğin gribe eşlik eden bir farenjit vakasının ilk semptomları gece vakti ortaya çıkabilir. Kişi uyandıktan sonra bir anda sesinin kısılmış olduğunu fark edebilir.
Ses kısıklığı hangi hastalıktır? Ses kısıklığına yol açan tek bir hastalık veya rahatsızlık faktörü bulunmaz. Parkinson gibi nörolojik hastalıklar ya da boğaz bölgesinde meydana gelen kanserler sesin kısılmasına yol açabilir. Uzun süreli ses kısıklığında, eğer altta yatan herhangi bir hastalık tespit edilemezse, sigara kullanımı ve az uyumak gibi zararlı alışkanlıkların terk edilmesi faydalı olabilir.
Ses kısıklığı tedavisi için hangi doktora gidilir? Ses kısıklığından yakınıyorsanız bir kulak burun boğaz uzmanından randevu almanız yararlı olacaktır. Böylece kısıklığa yol açan faktör tespit edilerek tedavisi gerçekleştirilebilir. Tedavi, kısıklığın sebebine göre planlanmaktadır. Örneğin larenjit tespit edilirse antienflamatuvar ve antibiyotik kategorisindeki ilaçlardan yararlanılabilmektedir.
Bebeklerde Ses Kısıklığı Neden Olur?
Bebeklerdeki ses kısıklığının nedenleri de yetişkin bireylerle benzerlik göstermektedir. Bebeklik ve çocukluk çağlarında görülme sıklığı yüksek olan bazı enfeksiyonlar, sesin kısılmasına yol açabilir. Uzun süre yüksek sesle ağlama veya bağırma da bebeklerin sesini kısabilmektedir.
Ağrısız ses kısıklığı neden olur? Ses kısıklıklarının pek çoğunda önemli bir ağrı hissedilmez. Bu durum ses tellerinin tahriş seviyesiyle de ilgilidir. Kısıklığa eşlik eden acı veya ağrı hissinde, daha ileri düzeyde bir araştırma yapmak gerekmektedir. Ağrı örneğin boğazda ise viral veya bakteriyel bazı enfeksiyonlar buna yol açmış olabilir.
Ses telleri, dudak, diş ve beyin gibi yapılar insan iletişiminin temeli olan konuşma eyleminin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Beyinde tanımlanan bazı bölgeler sayesinde (Broca ve Wernicke), kişi söyleneni anlamakta ve anlamlı konuşma tepkisi vermektedir. Bu noktada ses telleri de oldukça önemlidir ve sağlıklarının korunması hususuna dikkat edilmelidir.
Ses Kısıklığı Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Geçmeyen ses kısıklığı durumu, altta yatan bazı hastalıkların veya düzenli olarak sürdürülen bazı zararlı alışkanlıkların belirtisi olabilir. Gırtlak kanseri gibi bazı kanser türleri veya farenjit olarak da bilinen yutak enfeksiyonu ses kısıklığı yaratabilir. Ayrıca düzenli sigara kullanımının da ses tellerine zarar verdiği ve ses kısıklığı yapabildiği bilinmektedir.
Ses kısıklığı nasıl olur tiroid hastalıkları buna yol açabilir mi? Evet, hipotiroidi veya hipertiroidi gibi problemler ses kısıklığı nedeni olarak bilinmektedir. Ses kısıklığı nedenleri olarak sıralanabilecek pek çok faktör bulunmaktadır. Bunların bir kısmı ise aşağıdaki gibi sıralayabileceğimiz bazı hastalıklarla ilişkilidir.
- Ses teli nodülü
- Larenjit
- Reflü
- Multipl skleroz
- Parkinson
- Tiroid hastalıkları
Peki korona olunca ses gider mi? Evet, Covid-19 olarak da bilinen viral enfeksiyon vücudu genel anlamda etkileyebilmektedir. Doğrudan koronavirüsler veya covid enfeksiyonundan yararlanan fırsatçı patojenler de ses kısıklığına sebep olabilmektedir. Covid, sıklıkla yüksek boğaz tahrişine yol açar. Bu durum, başlı başına ses kısıklığı nedeni olarak gösterilebilir.
Ses Kısıklığı En Çabuk Nasıl Geçer?
Ses kısıklığına anında çözüm mümkün mü? Ses kısıklıkları genellikle bir anda geçmez. Hızlı bir düzelme için altta yatan faktörün ortadan kaldırılması gerekir. Her bireyde bu sebep farklı olabileceğinden net bir süre vermek doğru değildir. Ancak örneğin ses tellerinin aşırı kullanımına bağlı olarak gelişen kısıklıklarda, tahrişin düzeyine bağlı olarak 5 saat ila 2 gün arasında ses düzelebilmektedir.
Ses kısılması tehlikeli midir? Tek başına sesin kısılması tehlikeli değildir ve neredeyse herkes hayatının belli dönemlerinde bu durumu deneyimlemiştir. Kısılmaya neyin yol açtığı daha önemlidir. Yapılan tetkikler sonucunda tespit edilen hastalık veya bozuklukların tedavisi gerekmektedir. Böylece ses kısıklığı da ortadan kalkacaktır.
Kulak Burun Boğaz (KBB) alanında faaliyet gösteren bir hekimden randevu alarak ses kısıklığınızın sebebinin araştırılmasını talep edebilirsiniz. Geçmeyen kısıklıkların araştırılması, sağlığın korunması açısından önemlidir.