Ses kısıklığı nedir? Sesin kalitesindeki ve yüksekliğindeki değişimlerin tamamı ses kısıklığı olarak tanımlanmaktadır. Bu durum ses tellerinin enfeksiyon kapması ya da çeşitli nedenlerle hasar alması sonucunda ortaya çıkar.
Ses kısıklığı nedir sorusu, bu durumla karşılaşmış pek çok kişinin merak ettiklerindendir. Sesin olağan durumunun dışında, hırıltılı, sert ya da zayıf olması durumu ses kısıklığı olarak tanımlanabilmektedir. Ses kısıklığı genellikle başka bir problemin semptomu olarak görülür. Dolayısıyla iyileşme süresi ve tedavisi, kısıklığın temelinde yatan nedene bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Ses Kısıklığı Nedir, Neden Olur?
Ses çıkarabilmek için, göğüsteki havanın gırtlaktaki ses tellerine çarpması gerekir. Bu çarpma sonucu oluşan titreşim de ses ortaya çıkmasını sağlar. Bu sistemde ortaya çıkan enfeksiyon, hasarlanma gibi durumlar neticesinde ses kısıklığı ortaya çıkar. Dolayısıyla bir hastalık değil, daha çok semptom olarak değerlendirilmelidir.
Ses kısıklığı, buna neden olan sorunun iyileşmesiyle kendi kendine geçebilir. Bazı durumlarda ise ses kısıklığına neden olan etkenin tespiti ve ortadan kaldırılması için bir Kulak Burun Boğaz (KBB) hekiminden yardım almak gerekir. Toplumda sıklıkla karşılaşılan ses kısıklığı nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
- Solunum yolu enfeksiyonları, ses kısıklığının en sık karşılaşılan nedenlerindendir.
- Ses tellerinin aşırı ya da yanlış kullanılması ses tellerine ve sese zarar verebilir.
- Bazı nörolojik hastalıklar sonucunda (MS, Parkinson vs.) ses kısıklığı oluşabilmektedir.
- Ses tellerinde oluşan nodüller, polip ya da kanserler sonucunda ses kısılabilmektedir.
- Sigara ve alkol kullanımı, ses tellerine zarar verebilir ve ses bu nedenle kısılabilir.
Ani Ses Kısıklığı Neden Olur?
Ses kısıklığı tedavisi yapılabilmesi için ortaya çıkan kısılmanın derecesi belirlenmeli ve nedenleri tespit edilmelidir. Ses kısıklığı genellikle kendi başına ortaya çıkmaz, altta yatan bir nedene bağlı olarak görülür. Ani ses kısılması, ses tellerinin tahrişi, hasarı sonrasında görülen bir durumdur.
Özellikle uzun süre, yüksek sesle konuşma durumunda aniden ses kısılması durumu ortaya çıkabilmektedir. Öğretmenlik, şarkıcılık gibi sürekli sesin kullanıldığı meslekler ani ses kısılması problemine daha yatkın gruplardır. Bazı durumlarda sesin doğru kullanılmasını sağlayan “ses terapisi” ile kısılma probleminin engellenmesi söz konusu olabilir.
Ses tellerine zarar veren bir kaza, yabancı cisim yutulması, ayrıca reflü hastalığı sesin aniden kısılmasına neden olabilen durumlardandır. Reflü hastalarında mide asidinin yemek borusunu geçip ses tellerine zarar vermesi söz konusu olabilir. Bazı alerjilerde de ses kısılması semptomunun görülmesi mümkündür. Ses teli iltihabı (larenjit) ses kısıklığı nedeni olarak sıkça karşılaşılan bir hastalıktır.
Ses Kısıklığı Nasıl Geçer?
Ses kısıklığı tedavisi için bazı durumlarda bazı bitki çayları, sıcak uygulaması gibi işlemler yeterli olabilir. Bazı ses kısılması durumları ise birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte bir hekim muayenesine, tedavisine hatta ses tellerinde nodül varlığı vb. var ise tedavi için cerrahi işlemlere gerek duyulabilir. Bu nedenle ses kısıklığı çözümü için bir hekimden yardım almak, sorunun nedenlerinin tespit edilmesi ve hızlı şekilde iyileşme sağlanması bakımından önemlidir.
Ses kısıklığının iyileşmesini sağlayabilen bazı tedavi ve uygulamalar şu şekildedir;
- Bir müddet sesi kullanmayarak dinlendirmek özellikle tahriş durumunda ses tellerine iyi gelir.
- Bol sıvı tüketimi, ses kısıklığının geçmesine ve ses tellerinin iyileşmesine yardımcı olabilir.
- Alerji, reflü gibi durumlarda, bu hastalıkları tedavi eden ilaçlar ses kısılmasını da iyileştirebilir.
- Nodül, polip vb. durumlardan kaynaklı ses kısıklıkları için cerrahi müdahale gerekebilmektedir.
Ses kısıklığı en çabuk nasıl geçer? Bu sorunun yanıtı, oluşan sorunun kaynağına bağlı olarak değişiklik gösterir. “Öğretmenlerin ses kısıklığına ne iyi gelir” gibi ses teli yorulması kaynaklı sorunlarda dinlenme, sıvı alımı vb. yanıt olabilir. Ancak genel olarak de ses kısılması sorunu için doktora
Ses Kısıklığı Ne Kadar Sürede Geçer?
Ses kısıklığından mustarip kişiler, bu problemin ne kadar süre içinde geçeceğini merak etmektedir. Sosyal hayatı, iş yaşamını vb. etkileyebilen bir sorun olan ses kısıklığının süresi önemli bir konu olmaktadır. Peki ses kısıklığı ne kadar sürer?
Bu sorunun yanıtı, problemin nedeniyle alakalıdır. Ses kısıklığı eğer çok ya da yüksek sesle konuşma kaynaklıysa birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir. Solunum yolu enfeksiyonu kaynaklı ses kısıklıkları da genellikle hastalıkla birlikte ya da iyileşmeden birkaç gün sonra geçebilir. Kısa bir süre içinde geçmeyen ses kısıklığı sorunu olan kişilerin bir kulak burun boğaz doktoruna başvurması gereklidir. Böylece polip, iltihap, ses teli felci vb. ihtimalleri incelenecek ve buna uygun tedavi uygulamaları yapılacaktır.
Ses kısıklığı şikayetleriniz ve diğer kulak burun boğaz problemleri için Prof. Dr. Selmin Özgürsoy’a başvurabilirsiniz. Uzman, deneyimli bir hekimle güven içinde tedavi süreci geçirmek için, ayrıca konuya dair tüm sorularınız ve randevu talepleriniz için bize ulaşabilirsiniz.