Sinüzit Belirtileri

Sinüzit belirtileri, kişinin sosyal hayatını ve sağlığını ciddi boyutta etkileyen sinüzit hastalığının ortaya çıktığını gösteren semptomlardır. Sinüzit farklı türlere sahiptir ve bunların belirtileri de farklılık gösterebilir. Bununla birlikte en yaygın sinüzit semptomları arasında baş ve yüz ağrısı, burun tıkanıklığı, koku duyusunda azalma vb. sayılabilir.

Sinüzit belirtileri, bu hastalığın yerleştiği alın ve yanak bölgesinde daha fazla hissedilir. Bununla beraber yaygın şekilde halsizlik, iştahsızlık gibi genel sağlık sorunları da hastalığa eşlik eder. Sinüzit, geniz akıntısı ve öksürüğe de neden olabilmektedir. Hastaların büyük kısmında koyu sarı ya da yeşil renkli, yoğun bir burun akıntısı da problemlere eşlik eder. Ayrıca bu hastalık ağız kokusuna, diş ağrısına ve kulaklarda basınç hissine de yol açmaktadır.

Kişiden kişiye ve sinüzitin tipine (akut ya da kronik) göre sinüzitin belirtileri değişiklik gösterebilir. Belirtilerden herhangi biri ya da birkaçı şiddetli ise ya da uzun süre devam ediyorsa bir sağlık profesyoneline başvurmak gereklidir. Zira tedavi edilmeyen kronik sinüzitin pek çok başka hastalığa yol açtığı bilinmektedir. Tedavi edilmeyen sinüzit nedeniyle ortaya çıkabilen diğer sağlık sorunları arasında şunlar yer alır;

Astım atakları
Kemik enfeksiyonu
Kalıcı koku kaybı
Orta kulak enfeksiyonu
Sinüs apsesi
Göz komplikasyonları
Sinüzit Belirtileri

Alerjik Sinüzit Belirtileri

Sinüzit, sinüs adı verilen yüz bölgesindeki boşlukların iltihaplanmasıdır. Genellikle bir soğuk algınlığı ya da genel olarak viral solunum yolu enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkar. Ancak bu tür iltihaplar aynı zamanda alerjik reaksiyonlar sonucu da meydana gelebilir. Peki sinüzit belirtileri nelerdir?

Alerjik sinüzit neden olur? Bu sorunun cevabı genellikle virüsler veya alerjik reaksiyonlardır. Alerjik sinüzit, bağışıklık sisteminin bazı maddelere karşı tepki göstermesiyle oluşur. Bu maddeler, bazen ev tozu akarları, polen veya bazı gıdalar olabilir.

Bazı durumlarda, belirtiler başlangıçta hafif olup zamanla artabilir. Baş ağrısı, sinüzit belirtileri arasında sık rastlanan bir durumdur. Özellikle alnın üst kısmında ya da gözlerin arasında baskı hissi şeklinde ortaya çıkar. Sinüzit nereye vurur? sorusunun cevabı da genellikle yüzün bu bölgeleridir.

Geniz akıntısı, sıklıkla karşılaşılan bir sinüzit belirtisi olarak öne çıkmaktadır. Bu durum, boğazın arkasından aşağıya doğru gelen ve genellikle kötü bir tada sahip olan mukus akıntısı olarak tanımlanır. Uzun süre devam eden sinüzit belirtileri için bir uzmana başvurmak gerekir.

Sinüzit Varsa Ne Yapmalı?

İlk olarak alerjenlerden uzak durmak, alerjik sinüzitin şiddetini azaltabilir. Ayrıca, burun spreyleri kullanımı da belirtileri hafifletebilir. Ancak, burun spreylerinin aşırı kullanımı bazen sinüzit belirtilerini kötüleştirebilir. Bu spreyler ayrıca pek çok yan etki riskini beraberinde taşıması, içeriğine bağlı olarak bağımlılık vb. oluşturması nedeniyle uzun süre kullanılmamalıdır.

Sinüzitin süresi kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Sinüzit kaç gün sürer? sorusunun cevabı, genellikle akut sinüzit için 4 haftaya kadar, kronik sinüzit için ise 12 hafta veya daha fazla sürebilir, şeklindedir. Bununla beraber uzun süren ve semptomları kötüleşen sinüzit durumunda hızlı şekilde hekime başvurulması gereklidir. Bu hastalık ilerleyebilir ve göz, yanak kemikleri gibi bölgelerde de problemler meydana getirebilir.

Sinüzit nasıl geçer hemen? sorusu sıkça sorulan bir diğer konudur. Pek çok insan, yaşam kalitesini ciddi derecede düşüren bu hastalık için hızlı bir çözüm aramaktadır. Ancak, bu sorunun kesin bir cevabı yoktur. Genellikle belirtilerin şiddetine ve nedenine bağlı olarak değişik tedavi yöntemlerinde başvurulabilir.

Sinüzit Belirtileri

Sinüzit ağrısı belirtileri soğuk algınlığından farklı olarak mevcut ağrının yanak ve göz çevresinde yoğunlaşmasıdır. Göz arkasında ağırlık hissi ile geleni beraberinde damak ya da diş ağrısını da getiren ağrılar sinüzitten şüphelenmeyi gerektirir. Bununla beraber kesin tanı ve tedavi seçeneklerinin görüşülmesi için bir hekime müracaat edilmelidir.

Sonuç olarak, sinüzit belirtilerini tanımlayabilmek ve etkili bir tedavi yöntemi belirleyebilmek için bir uzmana başvurmak önemlidir. Alerjik sinüzitin sebep olduğu rahatsızlıklar, uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir.

Prof. Dr. Selmin Özgürsoy Karataylı, sinüzit ve diğer kulak burun boğaz hastalıkları için uzmanlaşmış bir hekimdir. Mevcut sorunlarınız için bizimle iletişime geçebilir, randevu oluşturarak sinüzit için tedavi sürecine başlayabilirsiniz.